Güneş yanığı, güneş altında uzun süre kalmanın sonucunda ciltte meydana gelen kızarık, çoğu zaman gergin, bazen de kabarcık görünümlü deformasyondur. Güneşin gözle görünmeyen uv ışınları ciltte melanin üretimini uyarır ve pigmentasyonun artmasına sebep olur. Bu durum bronzlaşma olarak adlandırılsa da uv ışınlara aşırı maruziyet sonucu ciltte hasar oluşur. Güneş yanığının en büyük sebeplerinden biri de güneş koruyucu kullanmamaktır.
Güneş yanığı belirtileri UV indeksi, maruziyet süresi ve cilt tipine göre değişiklik gösterebilir. Hafif yanıklarda genel olarak kızarıklık, yanma ve ısı artışı, gerginlik, kuruluk ve hassasiyet görülür. Ciddi yanıklarda bunlara ek şişme ya da kabarcık görünümü, ağrı, kusma, bulantı ve ateş eklenebilir. Bu durumda vakit kaybedilmeden bir doktora başvurulmalıdır.
1-) Soğuk kompres
Güneş yanığı olan bölgeye soğuk kompres yapmak hem ısısının düşmesini sağlayarak rahatlatır hem de acıyı hafifletir. Soğuk su ile sık sık yıkanabilir. Soğuk duş alınmasının da faydası vardır. Yanık olan bölgeye yoğurt sürmek ise faydalı bir yöntem değildir. Her ne kadar rahatlatıcı olsa da süt ürünlerinde bakteriler bulunur ve bu durum enfeksiyonu tetikleyebilir.
2-) İlaç tedavisi
Güneş yanığında ağrıyı hafifletmek için lidokain içeren kremler sürülebilir ve ağrı kesici ilaçlar içilebilir. Bunların yanısıra gümüş sülfadiazin içeren yanık kremlerinin kullanılması da yanığın iyileşmesinde etkisi vardır.
3-) Bitkisel tedavi
Hamamelis virginiana ve centella asiatica içeren kremler hücrelerin yenilenmesini sağlayarak hasar gören dokunun iyileşmesini hızlandırır. Ayrıca aloe vera jeli kullanmak güneş yanığını tedavisinde etkili bitkisel bir yöntemdir. Aloe vera ve papatya bitkileri antienflamatuar özelliği sayesinde yangıyı azaltır. Aynı zamanda cildin nemlenmesine de katkı sağlar. Kantaron yağı cildi yatıştırarak rahatlanmasını sağlar.
4-) Bol su tüketmek
Güneş yanığı olan cilt gergin ve kuru olur. Bu nedenle cildin kaybettiği suyu geri kazandırmak için bol bol su tüketmek gerekir.
5-) Gölge ve ince giysiler
Güneş yanığı olan bölge tekrardan güneşe maruz kalmaktan sakınılmalıdır. Gölge olan yerlerde olunmalı güneşe çıkılacağı zaman mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır. Bunların yanında ince ve güneş ışığını önleyen giysiler giymek cildin tekrar hasar görmesini engelleyecektir.
6-) Nemlendirici
Kuru ve gergin olan cildin alkol içermeyen su bazlı nemlendiriciler ile nemlendirilmesi cildin daha fazla hasar görmesini engelleyeceği gibi içerdiği nem sayesinde kuruluğu alacaktır.
Güneş Yanığı Nasıl Önlenebilir?
1-) Koyu tenlilerde güneş yanığı oluşması için daha uzun süre güneş maruziyeti gerekse de tüm cilt tipleri güneşten zarar görmektedir. En az 30 spf içeren güneş kremleri kullanılmalıdır. Önemli olan bir diğer konu güneş kreminin hem UV-A hem de UV-B tiplerindeki güneş ışınlarına karşı koruma sağlamasıdır.
2-) Güneş kremleri güneşe çıkmadan 20 dk önce sürülmeli ve 2 saat de bir yenilenmelidir. Suya girme, terleme ve havlu ile silme gibi durumlardan sonra mutlaka tekrarlanmalıdır. Sprey güneş kremleri rüzgar gibi faktörlerden etkilenebildiği için losyon olanlar daha etkili bir koruma sağlamaktadır.
3-) Güneş kremini doğru miktarda uygulamak da çok önemlidir. Bir yetişkin için tüm vücuda uygulanması gereken yeterli miktar güneş kremi 1 avuçtur. Kulaklar, sırt, omuz gibi bölgeler de unutulmamalı tim cilde eşit miktarda uygulanmalıdır.
4-) Güneş kremlerinin cildi %100 korumadığı bilinmelidir bu nedenle 10.00 ile 14.00 saatleri arasında güneş maruziyeti kısıtlanmalıdır. Mümkün olduğunca gölgede kalınmalı ve şapka uzun giydiler giyerek cilt korunmalıdır.
5-) UV ışınına maruz kalmak güneş yanıklarına ve cilt kanserine neden olabilir. Sadece yaz aylarında değil soğuk ama açık bir havada da uv ışınlarına maruz kalındığı unutulmamalıdır. Bu nedenle tüm yıl güneş ışınlarından korunmamız gerekmektedir.
Güneş yanığı tedavisi ve korunma yöntemleri için ihtiyacınız olan güneş ürünlerini buradan bulabilir ve satın alabilirsiniz.