Bebek mamaları, anne sütünü yeterli alamayan bebekler için bir alternatiftir. Bebek gelişimi adına şüphesiz en önemli besin Anne sütü olmaktadır. Bebeğin annesinin sütü, zekâ gelişiminden tutunda ruhsal gelişimine kadar bir bebek için gerekli olan bütün faydalı vitamin ve mineralleri sağlar. Bu öylesine büyük bir mucizedir ki hiçbir koşulda taklit edilemez ve hiçbir şekilde tam anlamıyla bunu karşılayabilecek bir mama yapılamaz. Ancak annenin sütünün yetersiz geldiği durumlarda hazır bebek mamalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Anne sütüne yakın olarak piyasa da üretilen bebek mamaları en nihayetinde bir fabrikasyon ürünüdür ve doğal anne sütü yerine geçmemektedir. Bazı markaların ürünleri içerisinde ağır metal ve benzeri maddeler bulunabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, güvenilen ve tavsiye edilen, iyi bir marka bebek mamasının satın alınmasıdır. Bunun haricinde bebeğinizi iyi bir bebek maması ile besleyebilirsiniz. Güvenmediğiniz, kuşku duyduğunuz ve iyi araştırmadığınız hiçbir mamayı evinize sokmamalısınız.
Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre ünlü 9 markanın içeriğinde ağır metallere, kurşun ve arsenik maddelerine rastlanmıştır. Kuşkusuz bu bebeklerimiz için çok vahim bir durum. Bu yüzden sıkça bebek mamaları zararlı mı konusu açılmaktadır. Uzun süreli kullanımında bu maddeler bebeğinizin vücudunda birikmeye başlar ve ilerleyen dönemlerde de bu maddelerin zararları ortaya çıkabilir.
Bebek mamalarında ayrıca bazı markalar, şeker ve tatlandırıcı kullanabilmektedir. Henüz birkaç aylık bir bebeği böylesine tatlı mamalarla beslediğiniz takdirde bebeğin ek gıdaya ve gelişmesi için gerekli olan ıspanak, pazı, et, balık gibi ihtiyacı olan birçok temel besin kaynağını almayı reddedebilir.
Burada doğru bebek maması markasını ve ürününü seçtiğinizden emin olmanız çok önemli. Çünkü bebeğiniz ve sizin sağlığınız her şeyden daha önemli.
Mama İle Beslenen Bebekler Sağlıksız mı Büyür?
Anne sütü ne kadar ideal besin kaynağı olsa da, bazı durumlarda bebek maması kullanımı gerekmektedir. Bebek maması beslenmesinin sağlığa etkisi, doğru şekilde seçilip uygulandığında genellikle olumsuz değildir. Popüler bebek mamaları, bebeklerin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini dengeli bir şekilde içerecek şekilde formüle edilmiştir. Bununla birlikte, anne sütünün içerdiği doğal bileşenlerin ve antikorların yerini tamamen tutmaları zor olabilir.
Mama ile beslenen bebeklerin sağlıklı büyümesi için şu faktörlere dikkat edilmelidir:
1-) Doğru Mama Seçimi
Bebeğinize mama seçerken, doktor önerileri ve ürünün içeriği göz önünde bulundurulmalıdır. Bebeğin yaşına, ihtiyaçlarına ve sağlık durumuna uygun mama seçimi yapılmalıdır.
2-) Besin Değerleri
Mama içeriği, bebeklerin büyüme ve gelişim için gereksinim duyduğu temel besin maddelerini içermelidir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve minerallerin dengeli bir şekilde bulunması önemlidir.
3-) Beslenme Rutini
Bebeğin mama ile beslenme rutini düzenli olmalıdır. Mama miktarı ve sıklığı, bebeğin yaşına ve ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır.
4-)Beslenme Geçişleri
Bebeklerin mama dışında katı gıdalara geçiş dönemleri iyi planlanmalıdır. Uzmanların önerdiği zamanda ve uygun gıdalarla beslenmeye başlamak önemlidir.
5-) Beslenme ve Bağışıklık
Anne sütünün bağışıklık sistemini destekleyici özellikleri olduğu bilinmektedir. Mama ile beslenen bebeklerde, bağışıklık sistemi destekleyici takviyeler içeren mamaların tercih edilmesi önerilir.
Bebeğe mama kullanımına ne zaman başlanacağı, bebeğin büyüme ve gelişim ihtiyaçlarına, anne sütü durumuna ve doktor tavsiyelerine göre belirlenmelidir. Genel olarak aşağıdaki noktalar göz önünde bulundurularak mama kullanımına karar verilebilir:
1-) İlk Altı Ay
Bebekler için en iyi besin kaynağı anne sütüdür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer sağlık kuruluşları, bebeklere ilk altı ay boyunca sadece anne sütü verilmesini önermektedir. Anne sütü, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir ve gerekli besin maddelerini içerir.
2-)Anne Sütünün Yetersiz Kaldığı Durumlarda
Anne sütü yetersiz ise veya emzirme mümkün değilse, doktor önerisiyle bebek maması kullanımı düşünülebilir. Uygun mama seçimi ve miktarı, doktorunuzla görüşülerek belirleyebilirsiniz.
3-) Ek Besinlere Geçiş Dönemi
Bebeklerin 6. ayın sonunda ek besinlere geçiş dönemi başlamaktadır. Bu dönemde bebek maması kullanımı, bebeğin ihtiyaçlarına uygun şekilde beslenmeye yardımcı olacaktır. Doktorunuzun önerdiği zamanda ve uygun içerikli mamalar tercih edilmelidir.
Markafarma'da satılan Bebek mamaları markaları için tüm ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. https://www.markafarma.com/bebek-mamasi